Да изберем входната си врата правилно

Ако сте в търсене на входна врата за дома си веротятно знаете, че те обикновено се закупуват от няколко места – специално обособените за това магазини (Вижте сайта на Борман България за входни, интериорни и пожарни врати), големи хипермаркети за строителни материали, могат да бъдат поръчани на професионалисти, които изработват врати или да се допитате директно до фирма, която се занимава с производство. Повечето врати, които са поизведени са направени от шепа големи компании, които се занимават и специализират в тази дейност. Тези големи фирми притежават няколко по – малки или регионални производители като всеки поизвежда определен тип врата и изпраща на местните дистрибутори. От вас зависи към кого ще се обърнете при закупуването на вашата собствена.

При смяна на вече съществуваща врата, това което правят от Борман е, че трябва внимателно да се измери действителната ширина, дебелина и височина на вратата. Това е при условие, че купувате единствено и само вратата. Ако сте решили да смените абсолютно всичко, тоест целия комплект, който включва и рамката, т.нар. панел тогава трябва да измерите дебелината на съществуващия отвор, от вътрешната страна на външното формоване, до вътрешността на вътрешното , тоест това ще е равно на дебелината на стената, около която е самата врата. Тук е моментът, когато трябва да прецените и от коя страна ще се отваря вашата нова врата. Опитайте като заставате от различните страни и опитвате от коя би ви било най – удобно да отваряте и затваряте.

Когато купувате дървена врата, потърсете висококачествени дървесни материали (именно заради това Борман предлагат само заводски блиндирани врати, с доказано качество), издръжливи облицовки и внимателно направени детайли. По правило, колкото по – сложни са детайлите и дърворезбата, толкова по – широка и дебела е релсата, тоест – по – добра е вратата. Обикновени повечето врати се правят по един определен размер, но това не пречи да се напави нещо по индивидуално посочени размери, все пак не трябва да забравяме, че дървото е материал, с който може да се работи доста лесно.

Ако обмисляте да смените целия комплект, както споменахме по – рано, то уверете се, че всички компоненти са от един и същ производител. Много системи се сглобяват от дистрибутори и техните части могат да създадат проблем, когато дойде ред да се монтират на определеното място понеже трудно могат да бъдат проектирани да се обединяват безпроблемно. Уверете се, че всички уплътнения за херметичност са плътно затворени и прагът се зацепва с долния ръб на вратата.

Турските входни врати идват от завода без праг, но от Борман България предлагат и като допълнителна услуга поръчка на гранитни прагове. Много важен съвет, защото е свързано с енергийната ефективност и така ще си спестите много бъдещи ядове, както и ще сте сигурни, че през зимата домът ви ще запази топлия въдух от отоплителните тела, а лятото вътре ще се усеща прохлада, вратите няма да пропускат въздуха и той няма да излиза навън.

Висококачествените врати от стомана и стъклопласт имат термична преграда – изолирано отделяне , което също предотвратява излизането на студа и топлината отвън през кожата и рамката на вратата. Особено през зимата това е абсолютно задължително. В противен случай може да се образува лед върху вътрешната повърхност на вратата, което води до замръзване и с това да си навлечете доста други старнични проблеми. Дори и цената на тези модели да ви се струва малко по – висока, то висококачествената врата със сигурност ще ви се отплати обратно с гладка и безупречна работа, енергийна ефективност, ниски изисквания за поддръжка, за разлика от дървената врата, която има нужда да се освежава поне веднъж на всяка година и страхотен облик през следващите години, в които ще я използвате, защото това е покупка, която не се прави